lauantai 19. marraskuuta 2011

MFF:ää, värjystä ja piparminttua


 Kävin tänään Tiimarissa katsastamassa mitä niillä on jäljellä Wiltonin leivontatarvikkeita ja värejä. Päädyinpä sitten "tuhlaamaan" pariin eri muottisettiin, yhteen isoon sydänmuottiin, kahteen pastaväriin ja "hileisiin". Pääsee vähän puuhastelemaan. Hetken jo pelästyin, ettei siellä ole enää punaista väriä, mutta onneksi tässä kaupungissa on kaksi Tiimaria, ja toisessa oli vielä punaistakin jäljellä, sekä vähän laajemmin muotteja. :) Keltainen kimallegeeli on viime viikolta, leivosten leivonnasta jäämistöä.


Tästä innostuneena metsästin ympäri kyliä valkoisia vaahtokarkkeja. Eihän niitä tiettykään mistään löydy, mutta Lidlistä onneksi löytyi puna-kelta-valkoisia. Siitä ei tullut sulaneena väriltään niin kammottavaa kuin kuulemma vihreä-kelta-punaisia sulattaessa. Tein siis MMF:ää ensimmäistä kertaa ikinä. MMF eli marshmallow fondant, eli vaahtokarkkimassa eli kaulintamassa. Siitä tuli yllättävän hyvä koostumukseltaan näin ensikertalaisella. Kinuskikissalla on hyvä ohje mmf:n tekoon. (Toisaalta mitkäpä Kinuskikissan ohjeet eivät hyviä olisi :))

Jäi tämä aika vaaleaksi, kun tarkoituksena olisi kokeilla tehdä tästä joulutähtiä kakun päälle. Täytynee yrittää vielä josko sitä saisi valmiina värjättyä. :) Värjäsin samoilla vauhdeilla vähän marsipaania, sekä punaiseksi että vihreäksi. Huomion arvoista, että Sallisen marsipaani on harvinaisen kettumaista värjättäessä. On aika tahmaavaa ja sitä myöten hieman murenevaa laadultaan. Toivotaan josko se jääkaapissa hetken oltuaan muuttuisi hieman paremmin käsiteltäväksi. Dr. Oetkerin marsipaani on huomattavasti vaaleampaa sävyiltään (valmiiksi värjätty), mutta jämäkämmän oloista käsitellä, eikä tahmaa ja tarraa niin kovin kiinni. 
Vaaleaa marsipaania johon on lisätty vihreää väriä. Tästä se työstäminen alkaa:

Valmis vihreäksi värjätty marsipaanipallo:











Tein myös koe-erän piparminttupastilleja joita aion tehdä jouluksi. (Eli käytännössä nämä on samankaltaisia kuin polkakarkit joita saa myös irtomakeisina, mutta hauskempaa tehdä itse ;D) Täytyy vaan keksiä joku ratkaisu, miten saan niistä siedettävän muotoisia, koska kuten ohjeessakin (Pirkka.fi) sanotaan, massa jähmettyy todella nopeasti. Toisaalta voi olla, että isomman erän tehdessä, se määrä pitää itseään lämpimänä sen aikaa, että kerkeää vähän jopa asetella nökösiä leivinpaperille! :D Kun ne kerran on lusikoinut leivinpaperille, ei kannata kosketella niitä vaikka ne vielä lämpimiä ovatkin. Ajattelin nimittäin, että saisiko niitä vielä haaleina hieman muotoiltua, mutta rakenne menee aika murenevaksi jos niihin koskee. Nyt odotan miten niille käy kun ne ovat jäähtyneitä, josko ne ei niin kovin murenisi. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti