maanantai 9. tammikuuta 2012

Piiraita, pikku naposteltavaa sekä leipäsiä.

 Ensimmäisenä ihan niitä näitä. Nauratti tuo meidän toinen piski, kun oli siivouspäivä. Tämä inhoaa imuria ylikaiken. Se sitten vetäytyi perimmäiseen nurkkaan ja könötti siellä pää riipuksissa ja korvat luimussa raukka parka koko sen ajan ko imuri kävi. Tässä se vähän skarppas, kun inhoaa kameraa melkein yhtä paljon ko imuria. Tästä se sitten lähti karkuun kameraa heti kuvan oton jällkeen! :)


Sitten asiaan. Ostin jollain kauppareissulla pakkasesta voitaikinaa ja alkoi himottamaan sitten pasteijat. En tosin halunnut tehdä perus liha-riisipasteijoita vaan juusto himotti sillä hetkellä eniten. Kaulin vähän vielä voitaikinaa leveämmäksi, että sain tasakokoisiksi neliöiksi taikinan leikeltyä. Alemmalle osalle ihan pikkupikku ripaus cayanne pippuria ja siihen päälle kermajuusto-mustaleima raastetta. Toinen osa niskaan, nipistetään reunat kiinni ja voidellaan (tällä kertaa ihan vedellä) ja ripotellaan seesaminsiemeniä pintaan. Laitoin vielä juustoraastetta pintaankii, ko jäi vähän ylimääräseks. Puolet tein tällain suolasiks paloiksi. Ja toisen puolen tein makeita omenamarmeladipalasia. Sellasena erona vaan, että leikkasin päälimmäisen osan pintaan neliömuotilla neliskanttisen reiän mistä täyte sitten näkyi. Näidenkin pintaa vähän voitelin vedellä. Nopeita, hyviä suupaloja. Täytynee tehdä toistekin, ainakin noita juustoasioita, oli meinaa niin herkkua. :)

Tänään teki mieli leipoa suolaista piirakkaa. Teinkin taikinan (vehnä-ruistaikinan) ja aloin sitten siinä tuumimaan, että tekisikö sittenkin kaksi pienempää piirakkaa, toisen makean ja toisen suolaisen. Aloinkin sitten tekemään täytettä viime viikolla sulattamastani mustikasta jota jäi juustokakuista ja pullista yli. Täytettä tuli kuitenkin niin paljon, että oli pakko tehdä ihan normaalikokoinen makea piirakka. :D Suolaiseen piirakkaan laitoin täytteeksi kinkkusuikaletta, sipulia, suippopaprikaa ja kuivattuja suppilovahveroita. (Kiitos niistä äidille :)) Halusin tehdä suolaisen piirakan päälle jotain "jännää", kun taikinaa jäi vähän yli, joten otin tähtimuotilla paloja ja osasta taikinasta tein palmikot reunoille. Ei siitä mikään kaunokainen tullut, mutta maku toivottavasti on sitäkin parempi. :)

Ja viimeisin tuotos tälle päivälle on peruna-juuresleipäset. En tiä onkohan noille olemassa mitään virallista nimeä. Ehkä niitä saattais joku täällä eteläisessä Karjalassa kutsua lepuskoiksi, vaikkei niissä yhtään ohraa olekaan. (Muistaakseni lepuska on ohraleipä, tuollainen littana. :)) Tekemiseen on siis käytetty toissapäiväinen peruna-juuresmuusin loppu kaapista pyörimästä. Vähän suolaa lisää ja vehnäjauhoja niin että saadaan taikina. Kauhalla jauhotetulle leivinpaperille ja taputtelin tasaiseksi jahoisilla käsillä. Haarukalla vähän reikiä pintaan. Ihan vaan ulkomuodollisista syistä. En ainakaan usko, että sillä oli muuta vaikutusta leipään. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti