keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Kaneli-omena-kinuski keksit

Olenkin jo pitkään halunnut päästä testaamaan uutta omena piparimuottiani. Ei vaan ole tullut sopivaa visiota sen käyttöön. Eilen tuli sitten mieleeni, että leivontalaatikossani on koripallokakusta yli jäänyttä omena pilttiä. Sehän istuu kuin nenä päähän omenamuotin kanssa. Piti siis alkaa kehittelemään pikkuleipäreseptiä, en usko että olisin löytänyt tarpeisiini sopivaa interinwebistä. (En tosin edes kokeillut hakea) Taikina onnistui yli odotusten. Vissiin sitä alkaa jotain oppia tästä jatkuvasta leipomisesta. :D Ja mikä parasta taikinasta tuli gluteeniton, munaton ja vähälaktoosinen. Laktoosittomankin siitä saa ihan helposti. Sopii siis aika moneen ruokavalioon. :) Yllätin myös itseni ja koepaistoin muutaman keksin, jotta näen miten taikina käyttäytyy. En nimittäin juuri koskaan koepaista mitään, turhaa touhua! :D Nyt oli ehkä kyllä pakkokin, kun resepti oli stetsonista vetästy! :) Tästä taikina määrästä tuli n. 77 keksiä omena muotilla. (Eli keskikokoisia keksejä) Osaan on jääkaapissa hyytymässä yhdestä purkillisesta pilttiä täyte. Purkillisesta riitti 25 keksin väliin täyte!

 Muutamaan tein ihan vaan huvin vuoksi puremajäljet! Ihan hauskoja nuokin! :D

Tässäpä ohjetta:

150 g rasvaa
1 dl sokeria
0,5 dl tomusokeria
reilu 2 tl kanelia
1 prk omena pilttiä (tai maun muuta)
reilu 1 dl kinuskikastiketta
n. 6 dl gluteenitonta jauhoseosta

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää loput sekaan. Monitoimikone on tässäkin hyvä, mutta myös käsivatkain toimii. Jätin taikinan itse melko löysäksi, mutta lisäsin ennen kaulitsemista käsin jonkin verran jauhoja, näin saa paremman tuntuman siihen milloin taikina on sopivaa. Paista 200 asteessa n. 6 min. Huom! Gluteeniton jauho ei niin rusketu kuin vehnäjauho, joten kokeilemalla selviää paras paistoaika!

 Täytteeseen laitoin:
1 prk omena pilttiä
alle 1 tl liivatejauhetta (eli noin. puolikas liivetelehti)
Vaikka piltti ei itsessään ole makeaa, ei välttämättä tarvitse lisätä sokeria, koska keksit on melko makeita, joten hieman happamampi täyte vähän tasapainottaa makua.

Täytyy vielä tehdä tuotekehittelyä ja kokeilla erimakuisilla pilteillä ja ihan tavalliseen vehnäjauhoon. Uskallan veikata, että tavallista vehnäjauhoa menee himpan vähemmän kuin tuota gluteenitonta. Jotta sellaista tänään! :)
P.s. Taidan pakastaa osan ja kunhan jaksan vääntää pikeeriä taas, koristelen nämä vähän värikkäämmiksi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti