perjantai 17. helmikuuta 2012

Aarteita

Äidin luona viimeeksi käydessä, tuli puhetta hänen eräästä keittokirjasta mikä on osoittautunut vuosien saatossa oikein mainioksi hakuteokseksi perusruokien ja leivonnaisten ohjeita kaipaillessa. On pitänyt pitkään käydä katselemassa mistä moinen löytyisi, vai löytyykö sellaista enää nykyään mistään. Äitihän sitten kaivoi kätköistään aarteen.


Kirja on 14. painos vuodelta 1938.



















Kirjassa mielenkiintoa herättävää on mm. se, että uunin paistolämpötiloja ei ole merkitty numeroin asteina vaan sanallisesti, kuten "miedossa lämmössä", "tasaisessa lämmössä" tai suosikkini "hyvässä lämmössä". :) 
Joukosta löytyy myös erikoisia aineita, joita joutunee vähän selvittelemään, ennenkö alkaa kokkailemaan. Esimerkkinä saagosuurimot.


Kirjan muita erikoisuuksia on ohjeet saippuantekemisestä (mikä on mielestäni hieno osoitus tuon aikakauden säästeliäisyydestä) sekä heinälaatikossa kypsentämisen ohje. (Ostos-tv:stä tutun aromipesän esiäiti :D) Kirjassa on kuvia ruokasienistä, yleisimmistä kasviksista sekä jokaisen eläimen ruhokaavio ja opas ruhonosien käyttämisestä. Käsin piirrettyjä kaikki.

Toinen aarre, jonka löysin kirpputorilta huimaan euron hintaan, on Joka Naisen Niksikirja vuodelta 1955 (kymmenes painos).




Tästäkin kirjasta löytyy mitä hienoimpia käytännönniksejä moneen pikku ongelmaan mitä elossa kohtaa. Vinkkejä on ruuanlaitosta kauneudenhoitoon ja kaikkea siltä väliltä. Löytyy mm. tiedot linnunpönttöjen reikäkokoihin. :) 


 Siinäpä oivia vinkkejä meille leipureille! :)

1 kommentti:

  1. Nuo molemmat kirjat löytyvät minunkin 'kirjastostani'. Olen kaiketi löytänyt ne antikvariaateista Suomessa. Niitä oli joka kodissa - lapsuuden hämärällä muistikuvalla !

    VastaaPoista