torstai 8. joulukuuta 2011

Piparkakkuja talona, laatikkoina ja muina muotoina

Tässäpä kertomus piparkakkutaikinasta, joka muotoutui taloksi sekä kolmeksi laatikoksi sekä nimikkopipareiksi. 

Lähtökohtana oli pahvista tehdyt muotit talolle. Pahvista siksi, että ne kestää useamman käytön ja ne on helpompi säilyttää. Leivinpaperiset mie hukkasin viime vuonna jo parin kuukauden kuluttua käytöstä. Ja ne repeili niin kovin, että pinna paloi. :) Vinkkinä itselle tulevaisuutta ajatellen ja muille yhtä puupäisille leipojille: Jauhota taikinan pinta kevyesti, sekä muotin taikinaa vasten tuleva pinta. Miun taikina ainakin jämähti ekalla yrityksellä niin tiukkaan muottiin kiinni, että piti aloittaa alusta. :D Terävällä veitsellä leikkasin muotin reunoja pitkin. Ei kannata vetää pitkiä sivuja yhdellä pitkällä vedolla, taikina kuitenkin venyy sen verran, että osasta tulee vino. 


Kuvassa ikkunan aukot täytetty aakkosilla

Seuraavaksi kun olin leikellyt kaikki osat pelille. Leikkasin saksilla hedelmä aakkosia pieniksi palasiksi, joilla täytin ikkunan kolot. Huomion arvoinen seikka tässäkin työvaiheessa jälkikäteen huomattuna, ettei aakkoset sula tasaiseksi. Pehmenivät kyllä, mutta jäivät siihen muotoon kun ne oli leikkaantuneet.



Paistamisen jälkeen seuraava vaihe oli koristella talon osat. Tässäkin vaiheessa meni vähän suunnitelmat puihin, kun yhdelle sivustalle piti tulla kuistirakennelma, mutta se ns. paistui liian tummaksi. Eli suomeksi sanottuna paloi. :) Joten kuisti suunnitelma hylättiin ja tilalle tuli ovi. :) Joka sekään ei sitten päädy lopulliseen tuotokseen, koska ei tahtonut millään pysyä kiinni karmissaan. :D 



Ylläolevissa kuvissa yksityiskohtia talon osien koristelusta. Kuvia saa suuremmaksi klikkaamalla.







Vaikka aakkoset jäi melko ruman näköiseksi, niin ne näyttää ihan mosaiikki-ikkunoilta valoa vasten katsottuna, joten loppujen lopuksi ei niin paha kuin ajattelin.










Seuraavaksi tein piparilaatikon osia. Kolme laatikkoa nyt näin alkajaisiksi. En vielä ihan ole päättänyt montako teen loppujenlopuksi. Päätin kokeilla kaikkiin erilaisia koristeluja. Ihan onnistuneita kaikki, lemppariksi tosin muodostui oikealla näkyvä kellokuva. Nämäkin kuvat saa isommaksi klikkaamalla.





Lopulta tänään kasasin talon ja laatikot ja lisäilin koristeluja sitä mukaa kun se oli mahdollista. Laitoin talon etusivustalle karkkikeppejä, jotka sopi siihen ihan kivasti. Tässä kuvassa vielä kovasti yrittää tuo ovi sinnitellä paikallaan. Lopulta se sitten irtosi kun kaiken piti olla jo sen verran kuivunut, että uskalsin siirtää talon alustalle kuivumaan. No eipä sitten ollut niin.  Voin myös kertoa, että piparitalojen kasaaminen on iha kivaa puuhaa siihe asti, kunnes huomaa, että kaikki osat on ihan vinoja. Se miten ne saa aseteltua kivasti kohilleen tuottaa melkoisen paljon päänvaivaa ja kiukkua. 

Katon huippu
Talon räystäisiin pursottelin taas jääpuikkoja joita bongasin Kinuskikissalta viime joulun alla. Ne on ihan tosi kivan näköisiä ja piristää kummasti tuota katto-osiota. 
Talon kattopalat on tässä kaavassa jotenkin joka kerta jäänyt ihan liian pieniksi vaikka mitenkä päin yrittäis. Ja muutenkin tuosta kaavasta puheenollen, kuistin kaavat oli jotenkin omituiset. Siinä oli osa, jonka tarkoitus oli olla kuistin sivut, mutta vaikka miten sitä yritin miettiä ja mallailla ne palat on vaan yksinkertaisesti liian pieniä. Joten joku vika on tullut joko suunnittelijalla, tulostus vaiheessa tai sitten leipojan älyssä ja ymmärryksessä on puutteita. (Ei mahdottomuus sekään) Joten koska kattopalat oli liian pieniä jäi katon harjalle noin sentin aukko. Eikä sitä ihan pelkällä pikeerillä piilotella. Onneksi kaapista löytyi sokeripaloja jotka sopi aukon päälle ihan täydellisesti. Nyt ne esittää talon katolla kulkusiltaa. :)
Talo kasassa
Talon sivussa oleviin karkkikeppeihin pursottelin kaaren päälle pikeeriä kinostuneeksi lumeksi ja kepin kärkeen tuli myös jääpuikkoja. Lopulta oon ihan tyytyväinen tulokseen vaikka päänvaivaa aiheutukin paaaaaljon. Vaiheessa tää on vieläkin, koska en vielä ole paistanut pihaa tälle talolle. Pihaan aion pikeerikuuseni istuttaa. Sinne tulee myös possu. Joten päivitän tänne sitten lopullisen tuloksen kunhan sen saan aikaseks.


Piparilaatikotkin sai parille sivulleen karkkikeppejä. Päätin olla tekemättä kantta näihin lootiin, koska sillain saa mahtumaan enemmän sisältöä! ;D Näitä olis ollu kans ihan tosi kiva kasata, jos noi palat olis ollut suoria. Mm. tossa kellolaatikossa yksi alakulma oli ihan mutkalla, koska se vissiin oli jäähtymässä niin, ettei ollut ihan tasapinnalla. Mutta kaikesta selviää kun on riittävästi pikeeriä ja kärsivällisyyttä. Kannattaa käydä hengittämässä välillä tai kuvailla edellisiä aikaansaannoksiaan jos ei ole siunattu kärsivällisyydellä. Niin mie tästä urakasta selvisin. :) Tein vihreällä (ja yhteen laatikkoon punaisella) pikeerillä vielä "ristitikkaukset", jottei yksityiskohdat vaan loppuis kesken! :)















Tein talon ja laatikon osia leipoessani myös sydämen muotoisia ja pieniä tähti pipareita. Joista sain sitten idean tehdä yhdistelemällä nimikkopipareita. Ajattelin käyttää näitä joululahjojen ja/tai korttien teossa. Lahjoihin nämä toimisivat ns. pakettikortteina ja korteissa yllätyksenä kortin sisällä. Saas nähdä mitä keksin. Unohtui vaan tehdä reikä piparien yläosaan. Osittain siksi, että ajatus näihin tuli jo piparien jäähdyttyä. Täytyy kokeilla saisko niihin jollain vielä tehtyä siistihkön reiän. :) Tässä kuva yhdestä (kaiken kaikkiaan tein 7). Siksi vain yhdestä, ettei yllätys paljastu vahingossakaan. 


*Edit* Nyt on talo saanut lopullisen muotonsa. Jaksoin paistaa sille pohjan ja jonkun lahjasäkin kaltaisen viritelmän! :D 


Tein pohjaan kuvioita ennen paistamista ja koristelin ne pikeerillä. Ne on vähän niinkö pihakivinä siinä. :)


Pihakiveyksen toiseen päähän tuli aidan pätkää ja portti pihaan. Ajattelin nyt hyötykäyttää noita karkkikeppejä kun niitä kerran oli. Lasi on tuossa tukemassa noita karkkikeppejä, jotka olen juuri liimannut pikeerillä alustaan. Voin muuten kertoa, että meinas olla haastavaa saada niitä tasapainoon kaarevalle reunalle! :D


Siinä se ny on!! Koko komeudessaan tomusokeroituna. Tossa etualalla näkyy toi lahjasäkki viritelmä joka ei ihan onnistunu niin ko olisin toivonut. Puuttuu säkin suu, en tohtinut alkaa väkertämään, koska säkki oli liian pieni, niin säkin suusta olisi tullut järjettömän iso, muuten se olis palanut uuniin. Takapihalla näkyy se paljon meuhkaamani pikeerikuusi. Onnistui ihan tosi kivasti!! En edes hajottanu sitä!! Hyvä minä!!! Etupihalla on possu!! Possut on jees! :)


Tässä lähikuvaa portista. Kysymys kuului avomieheltäni, että mikset tehnyt siitä sellaista kaari porttia. Meinasinkin tehdä mutta koska olin asentanut aidanpalat ensin, jäi kulkuaukosta vähän liian kapea jotta kaari portti olis näyttäny hyvältä.


Ja oikealla lähikuva kuusesta ja vasemmalla possusta. 
Miusta tolla possulla on vähän semmonen anova tai ihmettelevä katse. Tulee meidän toinen koira mieleen, jolla on aina tuollainen ilme kun sitä tähtää kameralla. Se ilme kertoo: "miks sie kuvaat?!" :) Kiva piparitalo tuli tänä vuonna!!! Ens vuodeks taas opittu uusia juttuja, kun vielä muistais käydä lukemassa vaikka täältä noi virheet, jotta osaa muuttaa tekniikkaa! :D 
(P.S. Kuvia saa edelleen isommaksi klikkaamalla ;))







1 kommentti:

  1. Ihana Hannu Ja Kerttu piparitalo. Ja upeita koristeluita. Hyvä hyvä!

    VastaaPoista